Esa Riippi, ennakoinnin ammattilainen

2012 Fin5 -suunnistusviikon turvallisuuspäällikkö Esa Riippi on käynyt kevään aikana läpi vaatimukset, joita tällaisen tapahtuman turvalliselle toteuttamiselle on asetettu. Tukena Riipillä on ensiapuryhmä ja ajoneuvoina turvallisuuspuolen henkilöillä on mm. mönkijöitä. Vaikka väkeä on paljon liikkeellä metsässä, on suunnistustapahtuman luonteen mukaisesti paikalla paljon kartanluvun taitavia henkilöitä. Näin ollen on varmistettava se, että maastossa on riittävästi nimettyjä pisteitä, joiden kautta päästään oikeille paikoille mahdollisimman nopeasti.

-Tehtäväni on ennakoida mahdollisia vaaranpaikkoja ja suunnitella toimenpiteet, jos kuitenkin jotain sattuisi. Suurten yleisötilaisuuksien turvaopas on ollut pohjatietona. Lisäksi pyysin kaikkien osa-alueiden vastuuhenkilöitä tutkimaan ja miettimään, mitä voi sattua. Riskien kartoituksen pohjalta olemme sitten suunnitelleet toimintamallin, kertoo Riippi.

350 talkoolaisen kaulassa keikkuu nimikyltti, jonka toiselle puolelle on kerätty vastuuhenkilöiden puhelinnumerot. Tiedon kulku oikeille ihmisille onkin haasteellinen osa turvallisuuden takaamista. Jos kännykkäverkko tukkeutuisi kisavieraiden soittaessa yhtäaikaisesti, on Riipillä käytössään palomiehen ammattinsa takia viranomaisille tarkoitettu Virve -verkko.

-Sääolosuhteiden vaihtelu, yllätyksellisyys ja rajuuskin ovat sellaisia asioita, jotka mietityttävät eniten. Sääolosuhteiden aiheuttaman riskin uhatessa tukeudumme aluksi ratamestariryhmään ja kilpailun johtoon, jotka tietävät missä suunnassa kilpailijoita oletettavasti on menossa, toteaa Riippi.

EsaR


  


    PohA  EepA  PopA  VeiA

                             Databros nappi  KrvBjpg  JukB

                           AspoB  AtriaB DexalB NonameB  KorpelaB                                                            LintuB  Osp  Yaranappi Jonserednappi JokiB                                                                         Nipere ViaB  Agrinappi Hiipakka