TALKOOTYÖTÄ VENÄJÄKSI

Paula Aura on vastannut kuluvan vuoden aikana Fin5 -suunnistusviikon nettisivujen venäjänkielisistä käännöksistä. Samoin kisojen markkinointiin tehtyjen kahden erilaisen esitteen venäjänkäännökset ovat Auran käsialaa. Loppukeväällä tehtiin kisalehteä, johon tuli lopulta aika paljon teksiä myös venäjäksi. Kisaviikon alla käännettiin vielä täyttä höyryä erilaisia turvallisuus- ja ohjelappuja. Vaikka asioita yritettiin ennakoida, esimerkiksi majoitustilojen valmistuminen vasta näytti mitä kaikkea tarvitaan.

-Edellisvuosien käännöksistä otin apua ja google oli ahkerassa käytössä. Innokkaana urheilun seuraajana olin vapaaehtoisena mukana vuoden 2005 Helsingin MM-kisojen kisakylän infossa. Espoon Otaniemessä sai puhua englantia ja venäjää, kun paikalla majoittui pääasiassa ulkomaalaisia.
Osanottajamääriltään MM-kisa ja Fin5 -suunnistusviikko olivat aika samankokoiset. Erona oli se, että täällä talkoopaita sopi paremmin päälle, Helsingissä kuljimme yhdenkoon säkki päällä kisojen ajan, muistelee Aura nauraen.

-Venäjän kieli tuli mukaan koulussa sillä tavalla, että oli tulossa hyppytunti lukujärjestykseen ja siihen väliin oli venäjää tarjolla. Kielitaito on tuonut mukanaan työmahdollisuuksia. Toimin nykyään henkilöstöasiantuntijana UPM:n Tekniset materiaalit -liiketoimintaryhmässä, Tampereella asuva Aura hymähtää työpaikkansa pitkää nimeä.

Aiemmin Paula Aura asui miehensä kanssa Venäjällä Chudovossa Novgorodin alueella. Jatkossakin hän pitää mahdollisena talkootyöhön lähtemistä. Tämän kesän toinen kesälomaviikko vierähti info-teltan uumenissa.

-En ehtinyt mukaan talkoolaisten infotilaisuuksiin ja vähän oli hakemista henkilöiden tuntemisessa ja asioiden hanskaamisessa. Suunnistus lajina ei ole kovin tuttu. Olen kääntänyt sujuvasti vaikka automatisoidusta viilun paikkauslinjasta tekstejä ymmärtämättä itse asiasta aivan kaikkea, helppoa tämä oli sen rinnalla, toteaa Aura.

Kysymykseen siitä, miten kehittäisit tapahtumaa infon osalta Aura vastaa:
-Ehkä kuulutuksessa olisi hyvä olla mukana mahdollisuuksien mukaan myös venäjän kieli. Venäläiset kilpailijat olivat välillä aika lailla hukassa asioiden kanssa.


Teksti:rs Kuva: Pekka Suovaara

Paula


  


    PohA  EepA  PopA  VeiA

                             Databros nappi  KrvBjpg  JukB

                           AspoB  AtriaB DexalB NonameB  KorpelaB                                                            LintuB  Osp  Yaranappi Jonserednappi JokiB                                                                         Nipere ViaB  Agrinappi Hiipakka